Comics N' Stuff

Geek content minden mennyiségben

Venom - Kritika

2018. október 12. 13:53 - Comics N Stuff

avagy: Merre vagy Peter?

Tűkön ülve vártuk már az októbert, hiszen bármennyire is mostoha gondolat, hogy a Sony csakazértis' Pókember-filmet forgat Pókember nélkül, egy olyan karakterről van szó, mely nem kapta meg a kellő figyelmet, időt és elismerést eddig a nagyvásznon. Venom és vele együtt Eddie Brock karaktere pedig szerves alkótóeleme a Pókverzumnak és így nem engedheti magának meg egy stúdió, hogy félvállról vegye a dolgot, ha Venom-filmről van szó.

A Sony folyamatos erőlködősei Pókember-filmek terén már-már komikus magasságokba emelkedett, de a rajongók már tényleg a bojkott szélén álltak, mikor visszakerültek (vagyis megosztásra kerültek) Peter Parker filmes jogai hiszen annyi szemetet és baklövést, amit Avi Arad és Amy Pascal (utóbbi a sátán korcs kutyája-szerk.) megengedett magának, az már kritikán aluli. Majd egyszercsak hopp jött a semmiből a hír, hogy Venom film készül majd megtudtuk hogy Tom Hardy lesz a szimbiózis kulcsfigurája, itt kicsit (nagyon) pislogtunk majd megemésztettük a dolgot. Aztán irány a Pók-Ellenség-Verzum, rendre jöttek a hírek, hogy Kraven, Silver Sable, Fekete Macska és Morbius filmek vannak készülőben, persze Pókember nélkül. Mert hát miért is kellene bele kedvenc falmászónk, ha nélküle ezek a karakterek meg sem jelentek volna soha a képregények hasábjain? De nem baj, há' Sony apa tudja hanyadikán van elseje... (nem).

No de most ugorjuk előre az időben egészen a premierig, hiszen azóta többször kifejtettem a véleményem a dolgokkal kapcsolatban a blogon, jöjjön maga a film!

Világmegváltó tervekkel telepakolt nagyvállalat? Pipa
Űrhajó az űrből visszaérkezvén lezuhan és elszabadul a pokol? Pipa
Szörnyű, sötét titkokra derül fény? Pipa
A vállalat feje a főgané? Pipa
Mindez tök eredeti és a Venom-eredet háttere? Ööö...

Na mert igazából nem sokat tévednek a fenti sorok. A nyitójelenet során láthatjuk, miként hullik alá az égből az Élet Alapítvány saját kis Curiosity űrjárója, ami lezuhan valahol a Távol-Keleten majd másznak ki belőle a szimbióták, melyeket egy kivételével sikerül is befogni. Nyilván az az egy, az tesz egy nagy sétát, ahogy halad előre a cselekmény.

Majd megismerjük a főhőst(?). Eddie Brock menő riporter, egy komoly nézettségi szintet produkáló tv-riportsorozat frontember, vagány motoros csávó és egy gyönyörű, okos szőke nő vőlegénye. Egy dolga van csupán: nem szabad elszúrnia ezt a frankó életét. Sikerül? Nem.

Megkapja a nagy lehetőséget, egy interjút Carlton Drake-el, az Élet Alapítvány vezérével, majd persze hamar véget is vet pályafutásának, hiszen a riportot megelőző este csak beletrollkodik a menyasszonya levelezésébe, ahol bizalmas iratokat látván egyből felkiált: "Áhá!"

Ezután nem csak az ő seggéből ugrik ki hirtelen az ezüstkanál, hanem a szerelméből is, két legyet egy csapásra, szól a mondás: eljegyzés helló, frankó élet viszlát, üdv néktek depresszió és albérlet.

Majd csak kiderül, hogy Eddie-nek igaza volt (valljuk be, nem is az idegen lények, hanem az a legvalószínűtlenebb, hogy egy újságírónak igaza van) és valóban halálos emberkísérletek árán akarja Carlton Drake megtenni azt a bizonyos lépcsőt az evolúcióban a szimbióták segítségével persze. Így kerül Eddie vissza a mókuskerékbe, ha csak egy nagy fordulat erejéig is. Felkeresi őt az egyik tudós, aki már nem bírja gyomorral a dolgokat, bejuttatja Eddie-t a laborba, aki persze előkapja a kamerás mobilt és nyomatja a képeket instára. De megtörténik a baj(?) Eddie összeölelkezeik egy eltűntnek hitt ismerőssel és Venom úgy dönt, Eddie a nagy Ő. 

Kiszabadulásuk után elég hamar végbemegy a teljes átalakulás/egyesülés. Láthatjuk Venomot teljes valójában és egy szórakoztató adok-kapok/szájkarate veszi kezdetét, hiszen két dudás ritkán fér meg egy csárdában. Bevallom őszintén, valóban szórakoztató ez a része a filmnek. Nem tudjuk, mi is az igazi motivációja egyik karakternek sem, de mégis izgalommal várjuk a végkifejletet még akkor is, ha nagyjából sejthető, még laikusként is, nem csak rajongóként, ismerve a sztorit.

Attól eltekintve, hogy a CGI nem épp a legjobb (szerintem) Venom egészen pazar lett. Nagyon tetszik, ahogy vége egy robosztus, megalomán ábrázolást kapunk erről a szörnyszerű alakról. Ez az, ami a Sam Raimi féle Pókember 3 esetén sajnos nem sikerült anno. Emlékszünk?

A Raimi-féle Póki3-nak több hibája is volt anno, ezekre most nem térünk ki, de mindenki el tudja magának könyvelni, mi volt a rossz és mi az, ami nem akkoriban.

Visszatérve, Venom rohadt jól néz ki és pusztít rendesen, ahogy azt kell. De pontosan itt gáncsolja el magát a film, méghozzá nagyon csúnyán. 

A film ezen pontján az ember elkezdi megkedvelni a karaktert. Nyilván, mivel standalone történetről van szó, ki mást kedvelne meg, mint az egyedüli szereplőt, de fontos megjegyezni, hogy Venom, nem egy puha, bújós kisnyuszi; hanem egy vérszomjas, nyáladzó, arrogáns és öntörvényű, könyörtelen szörnyeteg, aki gondolkodás nélkül lezabálja bárki arcát. Ez a dolog ott nyert megerősítést, hogy a Kedvesem, akivel a filmet néztem, a moziban megszólalt: "Olyan aranyos!"  Na itt ütött szöget a fejembe a gondolat, hogy itt valami nagyon nem jó. Majd ki is teljesedett a film végéhez érvén.

A film végi Boss-Fight annyira, de annyira semmitmondó lett, hogy még az ilyen epikus jelenetek sem segítenek rajta sajnos. Rettentő gyors vágások, rossz CGI és nagyon rövid maga a harcjelenet, melyben semmi maradandó nem történik a várható végkifejleten  kívül. Azt már meg sem említem, hogy az alábbi jelenet nem is Riot-hoz köthető, hanem Carnage-hez, ami azért nagyon nem mindegy:

 

 

 

 

 

 

 

Apropó Riot: szintén bitang jó megformálás, igazából Ő az, aki Venomként viselkedik. És ezzel kb mindent elmondtam az előbb felvezetett grandiózus hibáról. De sajnos jön a többi:

Hol vannak az előzetesben felhypeolt, elhintett szimbióták? Lasher, Agony, Scream, Phase és a többiek? Igaz, a sztori a Halálos Védelmező történetet karolja fel és vezeti végig, de mi a jó fenéért mutatják TÖBBSZÖR is a különféle szimbiótákat az előzetesben és a filmben végig egyaránt, ha csak Riot az, aki a végén látható ebből a seregből? Sony...

Itt megjegyezném még azt is, hogy az ominózus "Itt vagyok Drágám, cupp" jelenet az egyik legbénább fordulat, amit valaha láttam filmben. Miért, miért, miért kell ennyire szánalmasan elrontani valamit? Sony...

És a legfontosabb, legkiemelkedőbb hiba mind közül: Hol vagy Peter Parker? Miért nem mászott rád az élősködő és miért nem Te gáncsoltad el Eddie karrierjét, megalapozva ezzel a képregényes világ egyik legkirályabb hős-antihős kapcsolatát? Hol van a fehér Pók-szimbólum a mellkasodról? Sony, Sony, Sony...

Epilógus

Drága Sony, kérlek fejezd be a futószalagon-filmgyártást és hagyj fel a bevétel hajhászásával. Adjátok vissza a jogokat teljes egészében Marveléknek és maradjatok a konzolgeneráció jobbá tételével. Könyörgöm. 

Az a baj, hogy a Sony úgy viselkedik, mintha neki igaza volna, mindenki más pedig sík hülye lenne, még akkor is, ha hatalmasat bukik rendre mindegyik próbálkozásnál, de ettől csak még inkább fullba nyomják a kretént. 

Pókember nélkül nincs Venom. Nincs Carnage sem. Ez olyannyira kőbe van vésve és megmásíthatatlan, minthogy Luke Skywalker sem egy száradt bagettel hadonászik a sivatagban, hanem egy fénykarddal. Nem tudjuk kihagyni az eredetet még akkor sem, ha nagyon menő színészeket szerződtetünk le.

Tom Hardy nagyon jó színész és nagyon kedvelem az alakításait, de sajnos ő sem tudja átlagon felüli fölé emelni ennek a filmnek a megítélését. A pluszjelenetben lerántják a leplet Cletus Kasady személyéről, akit Woody Harrelson alakít (valami borzalmas vörös parókában). És elhangzik a várva-várt szó: Mészárszék.

Full jó, komolyan örülök neki, hogy a karaktert nemsokára láthatnánk a mozikban de így nem kérem. Nem kérjük. Nem kérünk a PG-13, családbarát Mészárszékből. Nem, nem és nem. Carnage egy szociopata sorozatgyilkos és egy interdimenzionális entitás halálos elegye, aki egy kis szimbióta-csavarral születik meg és rögtön kiszabadulta után lemészárol egy teljes utcát csak úgy viccből, mert kedd van. Carnage az a figura, akitől még Venom is beszarik, nem csak Peter Parker mászik falra tőle. És ahogy a mostani állás szerint a következő(?) filmnek ő lesz a kedves ellensége... köszi, de nem.

 

Összességében tehát kaptunk egy bitang jó Venomot, indokolatlan és logikátlan sztorival, kb nulla motivációval, jó színészekkel és rossz CGI effektekkel. Mindezt összegyúrva 113 percben. Legközelebb kérek egy szelet süteményt is a habos kakaó mellé.

Comics N' Stuff Score: 5/10

-B

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://comicsnstuff.blog.hu/api/trackback/id/tr5014297453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása