Comics N' Stuff

Geek content minden mennyiségben

Bosszúállók: Végtelen Háború - Kritika - Part I.

2018. augusztus 26. 16:16 - Comics N Stuff

avagy, a film melyre 10 (vagy inkább 30) évet várt minden képregényrajongó

 

1991-ben Jim Starlin publikált egy történetet, mely azóta is az egyik legmeghatározóbb része a Marvel Comics történetének. Thanos, az őrült titán megalomániájának és a Halál Úrnője iránti vak szerelmének fényében összegyűjti mind a hat Végtelen Követ és egy csettintésre (haha) megváltoztatja az Univerzum egészét. Az eredeti képregényes storyline egy hat részből álló történet, melyben először főhősünk (?) felkutatja és megszerzi a Végtelen Köveket a Thanos Quest című sztoriban majd miután mind a markában van, egyesíti erejüket a Végtelen Kesztyűre illesztve azokat és csettint egy nagyot. Ezzel kiírtva az univerzum felét és egyúttal imponálva (mindvégig viszonzatlan) szerelmének, a Halál Úrnőjének. Ezt vehetjük az origonak, hiszen az Infinity Gauntlet majd az Infinity War történetekben megannyi szuperhős kerekedik fel, hogy megállítsa a világmindenség végét fenyegető veszélyt. Eme epikus crossover számtalan tie-in minitörténettel kerül felvezetésre a katarzis pedig még akkor sem ér a csúcspontjára, mikor már tényleg azt hisszük. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de akkor minden frankón úgy történik, ahogyan az a "nagy könyvben meg van írva" ? Nem igazán. De ezt nem rossz értelemben kell érteni. 

2008-ban, mikor Tony Stark fogságba esett és megalkotta Vasembert még senki nem gondolta, hogy Nick Fury szavaival élve "egy akkora univerzum részesévé vált, melyet el sem tud képzelni" . Ekkor még mi, rajongók sem tudtuk, hogy ezt konkrét és átvitt értelemben is lehet értelmezni, hiszen nem csupán a szuperhősök tömkelegére érthetjük, hanem egyúttal az MCU vagyis a Marvel Cinematic Universe alapköveként is.

Jómagam, aki 7 éves kora óta a szuperhősök világának lelkes rajongója szavakkal nehezen tudja leírni az izgatottságot, mellyel várta ennek a filmnek az eljövetelét. Onnantól kezdve, hogy az a bizonyos lila idegen elmosolyodott a Bosszúállók első részének stáblistás jelenetében, folyamatosan libabőrös lettem minden alkalommal, mikor egy kő vagy egy bármilyen utalás is érkezett Thanos valójára. Aztán 2018 áprilisában megérkezett a nagy gonosz (?) és vége szakadt a hepiendnek. 

 A Végtelen Háború esetében történetünk ott kezdődik (vagyis inkább folytatódik), ahol a Ragnarök befejeződött: Thor, Loki, Hulk, Heimdall és a megmaradt asgardi nép egy kolonizáló hajón tart a Föld felé, amikor útjukat állják. Egy hatalmas űrhajó lebeg be eléjük, ami nem más, mint a Sanctuary II, vagyis Thanos nagyúr főhadiszállása. Az első jelenetben meg is ágyaznak alapjaiban a film egészének: senki ne számítson boldog végkifejletre. Láthatjuk, hogy a hajó teljes legénysége és utasai holtan fekszenek és a Fekete Rend épp még legyilkolja azokat, akik esetleg még lélegeznek. Sajnos Thor sincs jobb bőrben, sőt, Thanos épp Lokit fenyegeti meg testvére fejének szétrobbantásával, mikor előbbi megenyhül és átadja a titánnak a Tesseractot, vagyis a Tér kövét. 

Itt azért még hozzátenném, hogy az Erő Köve már Thanos kezében van, mikor a film elkezdődik.

Korábban már esett erről szó, hogy egy nagy hibája a mozinak, hogy nem látjuk, ahogyan lerohanják Xandart (ahová a Galaxis őrzői első részében rejtették az Erő Kövét) és megszerzik az első követ. De erre később a rendezők kitértek, hogy túlságosan zsúfolt és érzelemdús lett volna, ha még ezt a rövid jelenetet is beleillesztik, így csak egy-egy utalás erejéig térnek ki rá. 

"We have a Hulk" és máris ujjongott mindenki a moziban, aztán egy percbe sem tellett és csöndben ültünk a székben, hiszen Hulk magatehetetlenül rogyott össze Thanos pofonjaitól. Heimdall hősi halált hal és utolsó leheletével még elküldi a Bifröst  útján Bannert a Földre, majd ezután Lokitól veszünk végső búcsút. Thanos roppant, illeszt és továbbáll. Majd megérkezünk a Földre.

Bruce immáron önmagaként csapódik be a Brooklyn-i Sanctum Sanctorum-ba és rémülten tekint körbe. Zaklatott szavaiból az alábbi mondat formálódik: Thanos... Thanos ide tart!

Doctor Strange nem is késlekedik sokat, azonnal a Central Parkba teleportál, hogy figyelmeztesse Tony-t a közelgő veszélyre. Vasember a tőle megszokott komolysággal (háh) üdvözli a "bűvészt". Sok idejük nem marad a baráti csevelyre, hiszen kb azonnal meg is rohanja a várost a Fekete Rend két tagja Cull Obsidian és Ebony Maw, akit valamiért Áspis Szájnak fordítottak hazánkban... (y u do dis). 

By the way, érdemes megfigyelni az alábbi képet (kacsint, kacsint)

Egymásnak ugranak a karakterek és hát, nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt már megszokhattuk. Tony egymaga küzd Black Dwarf karakterével, míg Strange és Wong a harmadik mágussal veszik fel a harcot. Vasembert kis idő múltán Peter Parker segíti ki, aki a varázsló segítségére siet majdan, hiszen a küzdelem azon része eléggé egyoldalúnak bizonyul. Hulk megmakacsolja magát és senki kedvéért nem bújik elő, így aztán kis segítséggel ugyan, de Black Dwarf "hidegebb éghajlatra" kerül.

Peter mindenáron bizonyítani akar Starknak és a végsőkig kapaszkodik a Q-hajóba, mely már a sztratoszférát súrolja, mikor kedvenc falmászónk megkapja a már régóta emlegetett ápgrédet: a Vaspók páncélt.

Innen ugrunk is tovább a következő szálra, vagyis az űrbe, ahol az Örzők épp egy SOS-jelzéshez sietnek némi jutalom reményében. Nem is sejtik, hogy Thor hajóroncsai kellős közepébe érkeznek, ahol nem látni mást, csak holttesteket és roncsdarabokat siklani a kietlen űrben. Viszont egyvalaki az űrhajó orrára csapódik, aki nem más, mint a Mennydörgés Istene: Thor életben maradt. 

Felébresztése után nem épp a legmelegebb fogadtatásban részesül, hiszen az Őrzők sem tudják, kivel van dolguk. Lassan megtudják, kivel is gyűlt meg a baja Thornak, majd Thor is tudomást szerez róla, hogy Gamora milyen viszonyban is van a Titánnal. Star-Lord természetesen késztetést érez arra, hogy belekössön egy istenségbe.

Igaza van a nyuszinak!

Szól Thor, majd útra kel Mordállyal és Groot-tal karöltve Nidavellirbe, hogy egy új fegyvert készíttessen Thanos ellen.

Ismét a Földre érkezünk, ahol Wanda és Vision már kibontakozott szerelmét vehetjük szemügyre. Bár az Elme Kő figyelmezteti Víziót a közelgő veszélyre, hőseinket mégis a semmiből, váratlanul éri a támadás Skócia kihalt utcáin. A csata már-már elveszni látszik, mikor rég látott karakterek bukkannak fel és sietnek a bajba jutottak segítségére: az időközben Nomáddá vált Kapitány, Fekete Özvegy és a Sam (Falcon). 

Miután sikeresen visszaverték a Fekete Rend újabb támadását, Sam felteszi a kérdést Kaptiánynak: Merre?
Mire a Kapitány csak ennyit felel: Haza.

--- Folytatjuk ---

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://comicsnstuff.blog.hu/api/trackback/id/tr9414203231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása